Siğil(HPV)

Siğil(HPV)

Siğilller, Human Papilloma Virusü'nün sebep olduğu iyi huylu tümörlerdir.

Çocuklarda sık görülmekle birlikte, her yaşta görülebilir. En sık el, ayak ve genital bölge olmak üzere tüm vücutta(saçlı deri, yüz, burun, ağız içi...) görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, tırnak yeme/koparma alışkanlığı olanlarda ve çocuklarda sık görülür. Bulaşıcıdır. Ortak kullanım alanlarından(havuz, deniz vb.) ve siğili olan kişilerin siğiline temasla bulaşır. 

HPV virüsünün 100'den fazla çeşidi vardır ve bunlardan bazıları cinsel yolla bulaşarak, genital siğile sebep olur. Genital siğili olan kadınlarda serviks kanseri(rahim ağzı kanseri) gelişme riski olduğundan; hastaların smear test yaptırması, HPV tiplendirilmesi ve tedavi sonrası takiplerini ihmal etmemeleri gerekmektedir. Genital siğili olan hastaların; diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından tetkiklerinin yapılması da gerekmektedir.

Siğil tanısını dermatologlar muayene ile koyarlar ve uygun tedaviyi hastanın yaşı, siğilin tipi, yerleştiği yer, yaygınlığına göre belirlerler. Siğil tedavisinde asitli solüsyonlar, kremler, kriyoterapi(soğuk gaz), elektrokoterizasyon(yakma), lazer ve cerrahi tedaviler kullanılmaktadır. Gerekirse bağışıklık sistemini güçlendiren tedaviler de eklenmektedir. 

Unutulmamalıdır ki siğiller tamamen düzelse dahi tekrarlayabilirler.