Deri Kanseri

Deri kanserleri melanom ve melanom dışı deri kanserleri olarak ikiye ayrılır. Tüm dünyada en sık görülen kanser türü; melanom dışı deri kanserleridir. Bunlar da Bazal hücreleri karsinom(BCC) ve Skuamöz hücreli karsinom(SCC) olarak iki çeşittir.

Her iki kanser de özellikle güneş gören yerlerde küçük ben, sivilce gibi başlayıp, daha büyük kanamalı veya kabuklu yara haline gelebilir.

BCC yıllarca derin dokulara yayılmadan kalabilirken, SCC lenf nodlarına, uzak dokulara yayılabilir.

Tanıda dermoskop adını verdiğimiz özel ışıklı bir alet kullanılmaktadır. Erken tanı tüm kanserlerde olduğu gibi deri kanserlerinde de önemlidir.

Deri kanserinin en önemli sebebi güneş ışınlarıdır. Bununla birlikte;

  • çocukken çok ve sık güneş maruziyeti olanlarda
  • güneş altında yoğun çalışanlarda
  • solaryuma girenlerde
  • ailesinde veya kendisinde deri kanseri olanlarda
  • bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde
  • kalıtsal olarak güneş ışığına duyarlı hastalığı olanlarda deri kanseri riski artmıştır.

Derinizde yeni bir oluşum varsa, iyileşmeyen; sürekli kabuklanıp kanayan yaranız varsa, yeni bir leke veya var olan bir bende değişim varsa mutlaka en kısa sürede dermatoloji uzmanına muayene olmalısınız.

Tedavide ilk seçenek kanserli dokunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır; ilerlemiş veya ameliyat edilemeyen durumlarda kriyoterapi, küretaj, krem tedavileri, kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.

Deri kanserlerinde erken tanı ile tamamen kurtulmak mümkündür. Deri kanserlerinden korunmada en önemli faktör güneşten çok iyi korunmaktır.